Пенсійна реформа сильно змінила життя українців за останні кілька років - ті, хто тільки збирається виходити на пенсію, могли вже сповна відчути її на собі. Якщо ще у 2010 році для отримання державних нарахувань достатніми умовами, за законом, було досягнення пенсійного віку і 5 років підтвердженого стажу, то у 2019 році ситуація кардинально змінилася - стажу потрібно не менше 26 років. За словами Світлани Христової, начальника Мелітопольського відділу обслуговування громадян головного управління пенсійного фонду України в Запорізькій області, пенсійна реформа залишила в самому уразливому положенні приватних підприємців.

Христова розповідає, що багато ПП, в силу віку, не встигають напрацювати відсутні роки стажу перед тим, як можна буде оформити пенсію. В інших відпрацьованого стажу ніколи й не вистачало на пенсійну виплату. Як говорить Христова, пенсійні фонди зараз стурбовані найбільше саме ситуацією з ПП і рекомендує якомога раніше самостійно дізнаватися, скільки років стажу вже напрацьовано.

Пенсійний фонд

До такої ситуації з підприємцями призвели постійні зміни в законах України, які регламентують отримання пенсійних виплат. В один час для ПП було достатньо оплачувати в ПФ 10% від величини сплаченого податку (50-200 грн). У даний момент з'ясувалося, що деяким ПП один рік стажу рахували не за один рік підприємницької діяльності, а приблизно за три. Тобто, за три роки роботи людина отримувала рік стажу.

Для людей, які були зареєстровані підприємцями, діють трохи різні правила:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще
  • до 1998 року - стаж, що є необхідним для отримання пенсійних відрахувань, рахується за фактом реєстрації;
  • з 1998 по 2017 рік - стаж нараховується, якщо в ПФ підприємець платив не менше 1 гривні в місяць. Проте, ця умова гарантує лише право на одержання пенсії.

Як будуть нараховуватися виплати для тих, хто зареєструвався як ПП в період з 1998 по 2017 рік, пояснює Христова:

"Наприклад, якщо це були 5 грн на місяць, то вони й складуть всього 3 дні, а не місяць стажу. Тут все індивідуально. Але якщо підприємцю не вистачає стажу для призначення пенсії, він має право доплатити до мінімального страхового внеску. На даний момент в сервісному центрі ми приймаємо по 20-30 осіб на день, які просять прорахувати суму доплати, і дізнатися, чи можуть вони це зробити в принципі, тому що таким правом можуть скористатися тільки ті підприємці, які працювали на спрощеній системі оподаткування."

Отримання виплат

У разі доплати для того, щоб отримати роки трудового стажу, не говорять про космічні суми. Кількість грошей, які доведеться сплатити підприємцю, безпосередньо залежить від того, якою була мінімальна зарплата по Україні в ті роки, за які стажу не вистачає. Ці розрахунки суто індивідуальні. Наприклад, одному ПП за 1,5 року відсутнього стажу виставлять суму в 1500 гривень, а іншому за два роки - 3500 гривень.

Якщо ПП робив відрахування до державного бюджету за фіксованої податкової ставки, то доплачувати за роки стажу доведеться більше.

Доплачувати за відсутні роки можуть не всі, це заборонено робити:

  • ПП, які платили в бюджет України за загальною системою оподаткування;
  • ПП, які не реалізовували господарську діяльність і не отримували ніякого доходу.

Цим категоріям підприємців закон забороняє укладати договір добровільного страхування. Якщо ви потрапили в одну з цих категорій, то зробити можна тільки одне - купити страховий стаж повністю. В даний момент, за 1 місяць попросять 1836 гривень, а за рік - 22 тис. гривень.

Пенсійний фонд

Для того, щоб перевірити, скільки страхового стажу вже нараховано, не обов'язково йти в пенсійний фонд, тепер це можна зробити вже з дому за допомогою системи електронних пенсій. Реєстрація доступна на сайті Пенсійного фонду, а з документів вам знадобляться - тільки паспорт і код.

Нагадаємо, раніше мер Буряк в новому амплуа закликав запоріжців встати з диванів.

Також Знай.uа писав, що у Запоріжжі злетіли ціни не тільки на продукти: за що доведеться платити втридороги.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що можуть впарити "чужі" платіжки: гроші запоріжців ризикують піти "за водою", як не потрапити на гачок.