В селі Григорівка Запорізької області "чорні археологи" розграбували стародавнє скіфське поховання - курган датується щонайменше тисячоліттям.

Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на свідчення очевидців.

Копачів помітив місцевий краєзнавець Євген Хмелівський і викликав поліцію, однак злодії встигли втекти.

"Для них закони не писані. Те, що вони тут роблять, переходить всі межі. Вони нікого не бояться, вони працюють тут по ночах, працює ціла група людей", – розповідає краєзнавець.

Євген Хмелівський, скріншот відео

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Розкопати та пограбувати встигли майже половину кургану. На місці кинули кілька черепків, кістка і уламок стели у вигляді людини – нею було вкрите одне з поховань, показує керівник обласного центру охорони культурної спадщини Артур Середін.

Розграбований курган під Запоріжжям, фото: Останній бастіон

"В цій купі каменів, які тут склали, ця плита досить добре оброблена, це так звана антропоморфна стела. Зловмисники пограбували поховання ямної культури і – скіфські. Їх історія налічує шість тисячоліть і тягнеться до IV століття нашої ери", - розповідає Середін.

Артур Середін, скріншот відео

Грабіжники точно знали, де копати і шукати артефакти, усе свідчить про те, що вони добре підготувалися до "вилазки". Які скарби присвоїли – залишиться загадкою. Украдене чорними археологами майже ніколи не потрапляє в музеї.

Поки правоохоронці шукають злодіїв, в центрі охорони спадщини підраховують збитки.

"Вартість цих курганів відома, вона, в принципі, десь близько мільйона за кожен курган, але цей курган найбільший тут – до двох мільйонів", – з жалем констатує Артур Середін.

Вартість розграбованих артефактів оцінили у два мільйони

Всього в Запорізькій області – майже вісім тисяч курганів, тому поставити охорону скрізь нереально. Обласна влада після цієї крадіжки пообіцяла перевірити всі давні споруди, фортеці та захоронення. Щоб зрозуміти, куди навідались "чорні археологи".

Нагадаємо, не залишиться нічого живого: в ООН назвали дату кінця світу.

Як повідомляв Знай.uа "Агнець Божий" віком 1000 років: людству з'явився знак Ісуса, фото реліквії.

Знай.uа писав, стародавні піраміди Єгипту розкрили таємницю "чорного саркофага", такого ще ніхто не бачив: історичні кадри.