В Україні, на тлі війни з росією, триває мобілізація, і з введенням Закону №10379 було посилено відповідальність за порушення військових обов'язків. Штрафи за неявку до територіальних центрів комплектації після отримання повістки значно зросли.

Адвокат Тетяна Даниленко розповіла, яке покарання чекає резервістів і військовозобов'язаних у разі неявки до ТЦК. Повістки вручають не лише для мобілізації, але й для уточнення даних, якщо є розбіжності між військовими документами та державним реєстром.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Якщо ви відмовляєтеся від отримання повістки, це буде зафіксовано на папері, і за це передбачена юридична відповідальність. За порушення військового обліку передбачено кілька рівнів покарань. За перше порушення під час мирного часу штраф становить від 3 400 до 5 100 гривень.

За повторне порушення або у воєнний час – від 17 000 до 25 500 гривень. За ухилення від мобілізації штрафи зростають до 25 500 гривень для громадян і до 59 000 гривень для посадових осіб.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform
Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform

Якщо військовозобов'язаний ігнорує повістку, не з'являється до ТЦК або не оновлює свої дані, йому загрожує штраф у розмірі 17 000 гривень. Для підприємств, які не надають інформацію про своїх працівників, штраф становить до 34 000 гривень.

Процедура накладання штрафів схожа на розгляд справи в суді.

Нагадаємо, ухилянтам погрожують "перевіркою до 5 коліна": які реальні терміни покарання

Раніше ми писали про те, що школярів чекають у ТЦК: яка доля торкнеться всіх

Крім того, Знай.ua повідомляв, мобілізують навіть із правом на відстрочку: хто підлягає призиву