Для проведення підводних археологічно-розвідувальних робіт в Запоріжжі прибули дві групи водолазів. Підводники приїхали з Одеси і Києва, щоб досліджувати древні суду, повідомляє 061.ua.

Поблизу Національного заповідника «Хортиця», під товщею дніпровських вод, лежать на дні два трьохсотрічних корабля. Їх виявили більше двох десятиліть тому, але так і не оглянули, як слід.

Вчені не мають наміру піднімати затонулі кораблі, а хочуть створити 3D-модель і підготувати документи, щоб присвоїти статус історичної пам'ятки.

Історики нарікають на те, що чорні підводні археологи і просто цікаві дайвери завдають шкоди кораблям – здійснюють в цьому районі несанкціоновані занурення і відламують «на пам'ять» шматочки древнього дерева.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Цьому сприяє розташування кораблів – на глибині всього у вісім метрів.

Визнання судів культурною цінністю дозволить захистити їх від подібних посягань у майбутньому, вважають гідрогеологи. Їхню роботу ускладнює каламутність дніпровської води – на відстані 30 см в ній вже практично нічого не видно.

Нагадуємо, що у Єгипті археологи знайшли тільки другу знамениту статую фараона Рамзеса II, на якій зображений ієрогліф “Ка”.

Як повідомляв портал Знай.uа, знайдено легендарне "Око фараона", яке зцілює свого господаря.

Також портал Знай.uа писав, що в Антарктиді знайшли сліди невідомої цивілізації.