Виходимо на позаплан – тепер Запоріжжя.

Держекоінспекція проводить перевірки найбільших забруднювачів у Запорізькій області.

Стан довкілля тут можна оцінити, як загрозливий для людей. Постійне забруднення повітря, в тому числі і з різким запахом, скид небезпечних хімічних речовин та неочищених стоків у водойми, несанкціоновані сміттєзвалища – ці проблеми характерні для всієї України, а для Запорізької області – як для одного з найпотужніших промислових регіонів – вони посилені в рази. Тому ця область залишається на постійному контролі Держекоінспекції.

Зараз триває період перевірок великих підприємств на предмет дотримання ними природоохоронного законодавства, а саме:

☑з 9 вересня триває перевірка АТ «Запорізький завод феросплавів», очікуємо підсумків;

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

☑триває перевірка ПрАТ «Запоріжкокс», результати будуть відомі після 25 вересня;

☑найближчим часом інспектори готуються до перевірки ПАТ «Запоріжсталь» в частині охорони атмосферного повітря;

☑у жовтні планується проведення заходів ДЕІ на ПрАТ «Дніпроспецсталь»;

☑готуємось до перевірки ТОВ «Запорізький титаново-магнієвий комбінат».

Про результати перевірок по кожному підприємству буду повідомляти окремо.

Це найбільш проблемні для довкілля підприємства, через роботу яких ДЕІ отримує численні скарги від мешканців. А нещодавно у Запоріжжі була проведена акція «Маю право дихати», учасники якої звернулись до уряду та керівництва міста і Запорізької області, привертаючи увагу до високого рівня забруднення повітря.

Державна екологічна інспекція особливу увагу приділяє «промисловим» областям України – Запорізькій, Дніпропетровській та Донецькій. Наразі через карантин можемо проводити лише позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, які можливі лише за дорученням прем'єр-міністра чи за зверненнями громадян. Намагаємось комунікувати та співпрацювати з урядом, щоб все таки отримувати можливості для проведення перевірок на найбільших підприємствах.

На жаль, мають місце і недопуски Держекоінспекції до перевірок. Штраф за це максимально складає сьогодні всього 765 гривень – нікчемна сума для великих заводів. Тому посилення відповідальності дуже нагальне. Це допоможе створити важіль, яким ми зможемо змусити підприємства пускати інспекторів та дотримуватись природоохоронного законодавства.